Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

 

Vitamin B12

Autor: Jovana Milić

 

Vitamin B12 je prema svojoj hemijskoj strukturi i biološkoj aktivnosti jedan od najkompleksnijih prirodnih proizvoda. Interesovanje za ovim jedinjenjem pojavilo se u analizi proizvoda koji su korišćeni u lečenju perniciozne anemije, za čiji su tretman ekstraktima jetre 1926. godine, istraživači G. R. Minot, W. P. Murphy i G. H. Whipple (Harvard University) postali dobitnici Nobelove narade za medicinu 1934. godine. Ovaj vitamin je po prvi put izolovan u kristalnom obliku 1947. godine, od strane Ed Rickers-a, istraživača Merk Instituta. Deset godina kasnije postao je prvi kompleksni prirodni proizvod čija je struktura ustanovljena metodom rendgenostrukturne analize (Slika 1), a za čiju je analizu Dorothy Crowfoot Hodgkin (Oxford University) dodeljena Nobelova nagrada za hemiju 1964. godine. Iako su brojna istraživanja, koja su usledila nakon otkrića složene strukture ovog molekula, ukazivala na izuzetan fiziološki značaj vitamina B12, problem sinteze ovog prirodnog proizvoda bio je aktuelan više od deset godina. Sinteza složenog cikličnog sistema bila je veliki sintetički poduhvat, koji je konačno ostvaren 1972. godine, kada je na ETH Institutu u švajcarskoj višegodišnji kolaborativni tim Woodward-Eschemnoser objavio totalnu sintezu vitamina B12. Iz problematike ove sintetske sekvence proizašao je koncept mnogih teorija poznatih u organskoj hemiji, kao što su Woodward-Hoffmann-a pravila.


Slika 1. Struktura i model molekula vitamina B12 (kobalamina)

U prirodi vitamin B12 mogu sintetisati samo određene vrste bakterija. Ipak, ovaj vitamin je sastavni deo metaboličkih procesa svake žive ćelije, kao koenzim važnih enzimski katalizovanih metaboličkih puteva. Svojom kompleksnom strukturom i složenim mehanizmom fizološkog dejstva, ovaj vitamin bio je predmet istraživanja velikog broja istraživačkih grupa organskih hemičara, biohemičara i biologa, mnogo godina nakon uspešne totalne sinteze i analize osnova fiziološke funkcije.

Reference:
(1) Robert Burn Woodward: Architect and Artist in the World of Molecules, O. T. Benfey, P. J. T. Morris, Eds., Chemical Heritage Foundation, Philadelphia, 2001
(2) K. C. Nicolaou, E. J. Sorensen, Classics in Total Synthesis, Wiley-VCH, Weinheim, 1996, pp. 99-136
(3) A. Eschenmoser, C. E. Wintner, Natural Product Synthesis and Vitamin B12, Science 1977, 196, 1410-1420
(4) R. B. Woodward, The Total Synthesis of Vitamin B12, Pure Appl. Chem. 1973, 33, 145-177

  
 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš