Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

 

Karnitin

Autor: Dušan Malenov i Jelena Radivojević

 

Karnitin (3-hidroksi-4-trimetilamonijum-butanoat) je važan sastojak animalnih ćelija koji se proizvodi u jetri i bubrezima iz lizina i metionina. Za biosintezu karnitina neophodan je vitamin C. Karnitin postoji u obliku dva stereoizomera, ali je samo L-karnitin biološki aktivan.


 

Big Image

L-karnitin se upotrebljava kao dodatak u ishrani, jer postoje pokazatelji da pospešuje gubitak telesne mase. U ćelijama životinja ovaj molekul je neophodan za transport masnih kiselina iz citoplazme do mitohondrija i tokom razgradnje lipida radi generisanja metaboličke energije u ciklusu limunske kiseline. Kod gljiva, acetat L-karnitina ima bitnu ulogu u sintezi ugljenih hidrata. Karnitin je značajan kao zaštitni agens protiv lipidne peroksidacije u fosfolipidnim membranama, kao i protiv oksidativnog stresa. Najveća koncentracija karnitina nađena je u crvenom mesu i mlečnim proizvodima. U regularnoj ishrani unosi se 20 do 200 mg karnitina dnevno, dok vegetarijanci unose oko 1mg dnevno. U toku procesa starenja, koncentracija karnitina u ćelijama ljudskog organizma se smanjuje i utiče na metabolizam masnih kiselina, najviše pogađajući koštano tkivo. To umanjuje koštanu masu i može izazvati osteoporozu kod starijih ljudi. Neke studije pokazuju da L-karnitin poboljšava regulaciju nivoa šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa tako što pojačava intenzitet oksidacije glukoze.

 

 

 

 

 

 

Reference:

.   http://en.wikipedia.org/wiki/Carnitine

  
 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš