Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

 

Sialinska kiselina

Autor: Suzana Đurđević

 

Sialinska kiselina je zajedničko ime za sve N- i O,N-acilovane (ili O-metilovane) neuraminske kiseline. To su monosaharidi sa skeletom od devet ugljenikovih atoma. Najčešći predstavnik ove grupe je 5-acetamido-2,4-dihidroksi-6-(1,2,3-trihidroksipropil)oksan-2-karboksilna kiselina ili N-acetilneuraminska kiselina (Neu5Ac ili NANA). Sialinske kiseline se rasprostranjene u životinjskim tkivima, a nešto ih manje ima u biljkama, gljivama, kvascima i bakterijama. Sastavni su deo glikoproteina, i gangliozida (glikosfingolipidi). Termin sialinska kiselina (iz grčkog naziva za pljuvačni sok-/sialon) uveden je od strane švedskog naučnika Gunnar Blinx-a 1952 godine. Na slikama 1 i 2, je prikazana N-acetilneuraminska kiselina (Neu5Ac).


Slika 1. Formula Neu5Ac

 

Oligosaharidi bogati sialinskim kiselinama nađeni su na glikokonjugatima (glikolipidi, glikoproteini) koji se nalaze na površinama ćelijskih membrana. Oni pomažu da se voda zadrži na površini ćelije, tako što regioni bogati sijalinskom kiselinom formiraju negativna naelektrisanja, a kako je voda polaran molekul sa dva vodonika koja su delimično pozitivno naelektrisana biva privučena od strane od ovih oligosaharida, te se ćelija hidratiše.


Slika 2. 3D izgled Neu5Ac

 

Sialinska kiselina igra važnu ulogu u gripoznim infekcijama ljudskog organizma. U gornjem respiratornom traktu (pluća) vazduh koji nosi virus dolazi u kontakt sa ćelijama čija je površina oblepljena glikokonjugatima. Na vrhovima glikokonjugata nalazi se sijalinska kiselina. Virusni protein nazvan hemaglutin vezuje se specifično za šećerni deo koji sadrži sijalinsku kiselinu, omogućujući infekciju ćelije. Nakon prododa virusnog sadržaja u unutrašnjost, drugi virusni protein neuraminidaza (sijalidaza) seče oligosaharidni lanac na površini ćelije da bi se virus otpustio. Sijalidaze predstavljaju metu za antivirusne lekove. Naime njihov inhibitor kao sto je oseltamivir (Tamiflu) je važan antivirusni agens.

 

 

 

Reference:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Sialic_acid

2. http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=906&loc=ec_rcs

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=glyco2&part=ch34

4. Varki, Ajit; Roland Schauer (2008). in Essentials of Glycobiology. Cold Spring Harbor Press. pp. Ch. 14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=glyco2.

5. Schauer R. (2000). "Achievements and challenges of sialic acid research". Glycoconj. J. 17 (7-9): 485–499. doi:10.1023/A:1011062223612. PMID 11421344.

  
 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš