Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

 

Oseltamivir fosfat

Autor: Aleksandra Femić

 

Big Image

Oseltamivir fosfat (C16H31N2O8P) jedinjenje poznatije kao Tamiflu®, sintetisala je 1996. godine grupa medicinskih hemičara Gilead’Scienc-a1, koristeći prirodni proizvod (-)-šikiminsku kiselinu, kao polazni materijal. Odmah nakon prijave patenta, 1996. godine farmaceutska firma Hoffmann-La Roche2 potpisuje ugovor o saradnji sa Gilead’Sciences o zajedničkom projektu čiji je cilj razvoj sinteze oseltamivira na industrijskoj skali.
1999. godine američka agencija za odobravanje lekova NDA daje dozvolu za upotrebu oseltamivira i on se od novembra 1999. godine prodaje pod nazivom Tamiflu®, koji danas najupotrebljivaniji lek protiv respiratornih virusa podtipa H1N1, kao i H1N5. Tamiflu® je oralno aktivni promedikament, a njegova aktivna forma-karboksilna kiselina, deluje kao inhibitor neuraminidaze, enzima koji omogućuje brzo širenje novonastalog virusa od zaražene do velikog broja zdravih ćelija domaćina.3
Uprkos tome što je oseltamivir relativno mali molekul, razvoj njegove efikasne, odnosno praktične industrijske sinteze koja bi omogućila dovoljne količine ovog preparata širom sveta i danas predstavlja ozbiljan zadatak i veliki izazov.

 

 

 

 

 

 

Reference:

1.   C.U.Kim, W.Lew, M.A. Williams, H. Liu, L.Zhang, S.Swaminathan, N.Bischofberger, M.S. Chen, D.B. Mendel, C.Y. Tai, W.G.Laver, R.C. Stevens, J.Am.Chem.Soc. 1997, 119, 681-690

2.   Vittorio F.; Jack D. B. Angew. Chem. Int. Ed. 2006, 45, 7330-7334

3.   Kaye, D.; Pringle, C. R. Clin. Infect. Dis. 2005, 40, 108.

4.   http://en.wikipedia.org/wiki/Oseltamivir

  
 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš