Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

 

Taksol

Autor: Dušan Kolarski

 

Big Image

Taxol® je najpoznatiji prirodni lek protiv raka. Vođen istorijskom pričom da je kralj Gala, Kativolkus, izvršio samoubistvo ispijanjem čaja od lišća evropske tise (Taxus baccata), botaničar Arthur S. Barclay je 1962. godine sakupio uzorke ove biljke, smatrajući da sadrži citotoksična jedinjenja. Sirovi ekstrakti kore tisovine, analizirani u Research Triangle Institute (Karolina, SAD), pokazali su neobično širok spektar citotoksične aktivnosti protiv ćelija leukemije i brojnih ćelija raka. Monroe E. Wall i M. C. Wani su 1971. godine iz ovih uzoraka izolovali taksol i kristalografski potpuno odredili strukturu.
U periodu od 1960-1981. godine, taksol je između 110000 jedinjenja iz 35000 biljaka pokazivao najbolju aktivnost. Međutim, njegova upotreba nije odmah otpočela, jer je veliki problem predstavljala niska rastvorljivost taksola, kao i veoma skup proces izolovanja (da bi se dobilo 25kg taksola potrebno je 38000 drveta Taxus brevifolia, što je dovoljno za terapiju samo 12000 obolelih). Susan B. Horwitz (Yeshiva University, New York) objavljuje 1979. godine u časopisu Nature da taksol poseduje jedinstven mehanizam dejstva na ćelije kancera, koji se znatno razlikuje od drugih antitumornih lekova. To je dovelo do ponovnog interesovanja za taksolom i novih istraživanja.
Masovna seča šuma Taxus brevifolia dovela je do promena u određenim ekosistemima. Motivisani ovim problemom K. C. Nicolau (The Scripps Research Institute, La Jolla) i Robert A. Holton (Florida State University, Tallahassee) su 1994. godine uporedo izvršili totalnu sintezu taksola. Mada je do danas objavljeno šest totalnih sinteza taksola, one su ekonomski neisplative, pa se taksol danas proizvodi semisintetskim putem. Pierre Potier (Institut de Chimie des Substances Naturelles, CNRS, Francuska) je otkrio da se u lišću evropske tise (Taxus baccata) nalazi strukturno sličan 10-deacetilbakatin III, koji se može prevesti u taksol u nekoliko jednostavnih sintetskih koraka. Ovo otkriće omogućilo je ne samo komercijalnu proizvodnju taksola, već i razvoj novog leka, Taksotera®, koji ne postoji u prirodi, a koji je još aktivniji od taksola.

 

 

 

Reference:

.   P. B. Schiff, J. Fant, S. B. Horwitz, Promotion of Microtubule Assembly In Vitro by Taxol, Nature, 1979, 277, 655-667

.   K. C. Nicolaou, Z. Yang, J. J. Liu, H. Ueno, P. G. Nantermet, R. K. Guy, C. F. Caliborne, J. Renaud, E. A. Couladours, K. Paulvannan, E. J. Sorensen, Total Synthesis of Taxol, Nature, 1994, 367, 630-634

.   J. Mann, Natural Products in Cancer Chemotherapy: Past, Present and Future, Nat. Rev. Cancer, 2002, 2, 143-148

.   J.-N. Denis, A. E. Greene, D. Guénard, F. Guéritte-Voegelein, L. Mangatal, P. Potier, A Highly Efficient, Practical Approach to Natural Taxol, J. Am. Chem. Soc, 1988, 110, 5917-5919

.   http://en.wikipedia.org/wiki/Paclitaxel

.   http://en.wikipedia.org/wiki/Taxus_baccata

  
 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš