Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

 

VX

Autor: Ivan Mrkić

 

VX ili O-etil-S-[2-(diizopropilamino)etil]metilfosfotioat je ekstremno toksična supstanca (LD50 iznosi 10 mg) čija je jedina primena kao bojni otrov. Po rezoluciji UN-a 697 VX je klasifikovan kao oružje za masovno uništenje i njegova proizvodnja i čuvanje je zabranjeno Konvencijom o Hemijskom Naoružanju iz 1993 (Chemical Weapons Convention of 1993).
Za otkriće čitave V-klase nervnih otrova vezuju se imena dva naučnika. Dr Ranajit Gnosh (Plant Protection Laboratories of Imperial Chemical Industries, Great Britain) je istraživao primenu organofosfornih estara kao pesticida. Na osnovu njegovog rada nastavljena su istraživanja koja su dovela do otkrića V-serije bojnih otrova. Drugi naučnik, Lars-Erik Tammelin (Swedish Institute of Defense Research, Sweden) je kao i R. Gnosh, 1952 istraživao primenu organofosfornih estara, ali svoj rad nije želeo da objavi iz očiglednih razloga.

Big Image

VX je jako viskozna i slabo isparljiva supstanca (po fizičkim osobinama slična motornom ulju). Zbog svojih fizičkih osobina i hemijske stabilnosti u prirodnim uslovima, jako je teško uklanjanje VX-a sa kontaminiranih područja.
Organofosforna jedinjenja, među kojima je i VX, imaju 2 efekta na organizam. Prvi je akutna toksičnost izazvana inhibicijom acetilholinesteraze koja dovodi do nagomilavanja acetilholina na nervnim završecima, zbog čega dolazi do produženih kontrakcija i grčeva u skoro svim mišićima u telu. Produžene kontrakcije dijafragme dovode do smrti usled gušenja. Drugi efekat je organofosfatima izazvana odložena polineuropatija (ataksija i paraliza koja se javlja 2-3 nedelje nakon izlaganja).
Kao antidot nervnim agensima koristi se smeša atropina (blokira vezivanje acetihholina za receptore, samim tim i pojavu grčeva), pralidoksima (reaktivira inhibirane enzime i reaguje sa molekulom VX-a čineći ga neaktivnim) i diazepama (muskorelaksans).
Do sada je dokumentovana jedna žrtva koja je umrla od posledica trovanja VX-om. Pretpostavlja se da je korišćen i za vreme Iračko-Iranskog rata 1980-88.

 

 

 

 

 

 

Reference:

.   http://en.wikipedia.org/wiki/VX_(nerve_agent)

.   http://en.wikipedia.org/wiki/Pralidoxime

.   M. Jokanović, Biotransformation of organophosphorus compounds, Toxicology, 2001, 166, 139-160.

.   N. Aurbek, H. Thiermann, L. Szinicz, P. Eyer, F. Worek, Analysis of inhibition, reactivation and aging kinetics of highly toxic organophosphorus compounds with human and pig acetylcholinesterase, Toxicology, 2006, 224, 91-99.

  
 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš