Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

Preporučujemo
Blog / Članstvo / Arhiva članaka

 

Nauka pod lupom

Preveo i prilagodio: Ivan Mrkić

 

Reakcije na temperaturama reda nano-kelvina mogu ukazati na ulogu kvantne mehanike u hemijskim reakcijama. Prve indikacije da se reakcije mogu odvijati na temperaturama reda nano-kelvina otvaraju vrata jednog novog područja koje se odnosi na kvantno-kontrolisanu, ultra-hladnu hemiju (Science 2010, 327, 853).
Prema tvrdnjama J. M. Hutsona, profesora hemije na Univerzitetu u Durhamu, Engleska: “Mogućnost izvodjenja hemijskih reakcija na temperaturama bliskim apsolutnoj nuli otvara potpuno nov domen u hemiji i izvodjenju hemijskih reakcija. To je fantastična demonstracija kako se kvantna mehanika može manifestovati na najnižem nivou”.



Slika 1. Lasersko hladjenje na principu doplerovog efekta u magnetom polju

 

Eksperimenti koji uključiju upotrebu laserskih tehnika (slika 1.) za dobijanje ultra-hladnog, gustog gasa sastavljenog od molekula KRb u njihovom nepobuđenom stanju. Prejam rečima D.S. Jin, istraživača na JILA (Joint Institute for Laboratory Astrophysics) , i laboratorije za atomsku fiziku pod pokroviteljstvom Nacionalnog Instituta za Standarde & Tehnologiju i Univerziteta u Koloradu: “Neki mogu misliti da, pod ovim uslovima, neće biti reakcije, a reakcija se dešava, iako je za razumevanje njenog mehanizma potreban potpuno drugačiji pogled na reaktivnost”. Klasična slika sudara dve lopte koje predstavljaju atome čiji elektroni intereaguju u ovom slučaju ne funkcioniše. Umesto nje, na scenu stupa kvantna mehanika, koja molekule posmatra kao talase. Da li i kako talasi molekula intereaguju ukazuje na hemijsku reaktivnost. Kao posledica toga, molekuli mogu reagovati iako su skoro nepomični ili udaljeni jedni od drugih.
U jednom od eksperimanata, Jin i njene kolege su pripremili molekule KRb sa istim elektronskim, vibracionim, rotacionim i nuklearnim spinom na temperaturi 250 nK. Molekuli u ovom slučaju su skoro nepomični i ne mogu reagovati jer je po Paulijevom princip isključenja to onemogućeno. Kada su istraživači promenili orijentacije nuklearnih spinova tako da su se njihovi talasi mogli preklapati, parovi molekula KRb sa različitim spinom su reagovali i nastali su K2 i Rb2 kao proizvodi reakcije. Ono sto je iznenadjujuće sa stanovišta klasičnog modela reakcije je da se reakcija odvijala i onda kada su molekuli bili međusobno udaljeni 1 μm (pandan ovome bi bila 2 klikera prečnika 1 cm koja su na udaljenosti od 20 m).
Prema tvrdnjama Profesora Hutsona, dosadasnja tehnologija dobijanja ultra hladnih gasova je ograničena na alkalne i zemno-alkalne metale, koji umaju uzan spektar reakcija u kojima mogu učestvovati. Medjutim, istraživači razvijaju nove metode za hlađenje drugih molekula, što bi dalje proširilo mogućnosti preciznog kontrolisanja reakcionih mehanizama i razumevanja uloge kvantne mehanike u reaktivnosti.


 

 

 

Preuzeto sa:

.   http://pubs.acs.org

  
 

KMHS Mreža

 

  • Poslovi i prakse Mejling lista KMHS Blog

 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš