Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

Preporučujemo
Blog / Članstvo / Arhiva članaka

 

Nauka pod lupom

Autor: Valentina Stefanović

 

Big Image

GLOBALNO ZAGREVANJE

  

U poslednje vreme sve više se govori o globalnom zagrevanju i klimatskim promenama do kojih ono dovodi. Šta je uopšte globalno zagrevanje?
Sunčevi zraci nesmetano prolaze kroz atmosferu i dospevaju na površinu Zemlje. Na taj način se površina zagreva, da bi kasnije i sama emitovala toplotu nazad u atmosferu. Ova toplota biva zadržana u atmosferi od strane gasova koji dovode do efekta staklene bašte. Najveći doprinos ovom efektu daje ugljen-dioksid, koji propušta kratkotalasno a apsorbuje dugotalasno zračenje, i tako dovodi do povećanja temperature u nižim slojevima atmosfere. Pored njega tu se ubrajaju još i metan, azot-dioksid, fluorougljovodonici, perfluorougljovodonici i dr. Da nema ovih gasova temperatura na Zemlji bi bila niža za 30 oC, pa bi i život na njoj bio nemoguć. Ali, u poslednje vreme došlo je do povećane proizvodnje i emisije ovih gasova, oni apsorbuju toplotu sve više što dovodi do većeg zagrevanja Zemlje. Ova pojava se naziva globalno zagrevanje.
Prema procenama naučnika 2080. godine će temperatura porasti na Zemlji za 5,4 oC. To dovodi i do povećanja temperature velikih vodenih površina, koje će se širiti usled topljenja „večito“ zaleđenih predela. Padavine će biti sve češće zbog povećanog isparavanja vode.
U cilju rešavanja ovih problema održava se Samit u Kopenhagenu, koji traje do 18. decembra. Na Samitu učestvuje 15000 ljudi iz 192 zemlje. Cilj Samita je usvajanje novog protokola o ograničenju emisije štetnih gasova, koji će zameniti potokol iz Kjotoa (potpisan 2005. godine od strane 170 zemalja). Građani su u centru Kopenhagena napravili ledenog medveda kako bi, njegovim topljenjem, simbolički pokazali kako globalno zagrevanje utiče na pojave u prirodi. Pozvali su sve da dodiruju medveda kako bi se brže otopio i tako pokazali da i čovek nekim svojim postupcima doprinosi globalnom zagrevanju.

 

 

 

Reference:

.   http://www.ekoplan.gov.rs/src/Republika-Srbija-se-priprema-za-skup-o-klimatskim-promenama-u-Kopenhagenu-598-c46-content.htm

.   http://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming

.   http://www.pressonline.rs/sr/video/story/90525/(VIDEO)+Danas+počinje+samit+UN+o+klimatskim+promenama.html

  
 

KMHS Mreža

 

  • Poslovi i prakse Mejling lista KMHS Blog

 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš