Otvorene laboratorije

By   /  5. December 2011.  /  Comments Off on Otvorene laboratorije

Kao što većina vas zna, Open Labs projekat zaživeo je kako u Beogradu, tako od ovog leta, na moju sreću i u Novom Sadu. Obzirom da sam jedna od onih koji su kukali da nama studentima treba dodatna praksa, da treba da vidimo nešto konkretno, eksperiment sa svrhom, red je bio da se prijavim na ovaj konkurs. Primljena sam na rodni fakultet PMF, u laboratoriju za sintezu androstanskih derivata.

Laboratorija se bavi sintetisanjem novih supstanci iz komercijalnog dehidroepiandrosterona, koje se potom šalju u Institut Sremska Kamenica gde se izučava njihov uticaj na različite ćelije raka. Meni je ovo zvučalo više nego dovoljno!

Bila sam spremna na to da ću verovatno dobiti malo šta konkretno da radim, čak bih pristala i da kuvam kafu i samo da gledam kako jedna „prava“ laboratorija funkcioniše. Međutim, na moje veliko zadovoljstvo, gotovo sve sam radila sama. Pošto je u pitanju laboratorija u kojoj se radi čisto organska sinteza, nije bilo bogzna kakvih savremenih aparata ako izuzmem rotavapor koji me je ponekad mučio. Sve sam radila „peške“. Dobila sam plan mog rada, veći deo siteze jednog novog proizvoda ove laboratorije. Uspela sam da, za mesec dana koliko sam radila tamo, proširim svoje znanje iz ove oblasti i da bolje savladam sastavljanje aparatura, izbor rastvarača, ali što je meni bilo najbitnije, da shvatim smisao svih onih operacija i kratkih reakcija koje sam radila na vežbama iz organske, a za koje tada nisam znala čemu sluze. Iako su to bile skoro sve one stvari koje sam radila na vežbama, ovaj put su bile povezane, sistematizovane i konačno su vodile ka nečemu, možda nekom novom leku! Spojila sam „bockanje“ TLC pločice (mnogima jako dosadan posao), samostalno pravljenje moje prve kolone i još mnogih aparatura, saznanje žašto baš ovaj, a ne onaj rastvarač, zašto baš ova, a ne ona tehnika i tome slično. Možda ovo vama deluje kao dosadno, jer nije ništa novo, ali jeste bilo novo to što je sad sve bilo ukomponovano zajedno. Susrela sam se sa različitim problemima u toku rada i naučila kako da ih rešim.

Za mene je ovo bilo jedno veliko i lepo iskustvo! Ali ovo je moje iskustvo. Zato bih toplo preporučila svima koji kukaju za praksom kao što sam to ja radila do ove jeseni, da učesvuju u ovom projektu! Ako imate malo slobodnog vremena, nemojte ga trošiti samo na fejsbuku, uradite nešto bolje za sebe!

Tags: , , , , ,


RSS
%d bloggers like this: