Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

 

Amigdalin

Autori: Jelena Radivojević i Dušan Malenov

 

Amigdalin je glikozid (cijanhidrin) koji je prvobitno izolovan iz semena gorkog badema, a kasnije i iz semena kajsije i crne višnje. Ovaj molekul je postao popularan kao mogući lek protiv raka i u SAD je patentiran pod imenom „Vitamin B17“.

 

Big ImagePrirodni amigdalin ima R-konfiguraciju na hiralnom benzilnom ugljenikovom atomu. Pod slabo baznim uslovima dolazi do epimerizacije, a nastali S-epimer se naziva neoamigdalin. Proizvodi razgradnje amigdalina u semenu gorkog badema su dva molekula glukoze, benzaldehid i cijanovodonik. Miris badema potiče upravo od proizvoda hidrolize amigdalina, a i miris cijanovodonika se obično objašnjava kao „miris gorkog badema“. Beta-glukozidaze katalizuju oslobađanje cijanovodonika. Pošto se beta-glukozidaze nalaze u većini namirnica i u tankom crevu čoveka, amigdalin se ne sme uzimati oralno, jer bi došlo do toksičnog dejstva, koje bi moglo biti i letalno. Poznat je i molekul letril, koji ima strukturu sličnu amigdalinu. Ni amigdalin ni letril nisu vitamini, ali ih je Ernst Krebs proglasio vitaminima kako bi se zaobišle određene zakonske procedure vezane za reklamiranje lekova.


 

Sredinom 19. veka u Rusiji i početkom 20. veka u SAD, amigdalin je korišćen kao lek protiv raka, ali se smatralo da je otrovan. Pedesetih godina prošlog veka sintetisana je netoksična forma koja je korišćena za konzervisanje mesa, da bi kasnije bila patentirana kao Letril – lek protiv raka. Ustanovljeno je da se ubedljivo najveća količina beta-glukozidaza nalazi u ćelijama raka i da je u njima koncentracija 100 puta veća nego u zdravim ćelijama. Na ovaj način kada „vitamin B17“ dospe do ćelija raka, dolazi do oslobađanja cijanovodonika, što rezultuje uništavanjem malignih ćelija. Korišćenje ovih molekula kao lekova protiv raka proizvelo je kontroverzu u koju su umešane velike farmaceutske kompanije, politika, biohemičari i lekari. Sledbenici Ernsta Krebsa propagiraju navedenu upotrebu „vitamina B17“, ali su određena udruženja sprovela istraživanja koja su pokazala da takvo dejstvo na ćelije raka ne postoji.

 

 

 

Reference:

.   http://www.turbo-kuvar.com/vitamin_B17.aspx

.   http://en.wikipedia.org/wiki/Amygdalin

  
 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš