Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

 

Ecteinascidin 743

Autor: Jovana Milić

 

Big Image

Ecteinascidin 743 (Et743) je prvi put izolovan 1969. godine, kao sastavni deo smeše supstanci ekstrahovane iz morskog organizma Ecteinascidia turbinata, sakupljenog tokom naučno-istraživačke ronilačke ekspedicije na Karipskom moru. Ekstrakt ovog organizma pokazao je izuzetno visok nivo letalne aktivnosti na P388 ćelije leukemije i izazvao veliko interesovanje NCI instituta (National Cancer Institute) u SAD.
Razvoj savremenih instrumentalnih tehnika omogućio je da 1986. godine aktivna komponenta konačno bude izolovana od strane istraživačke grupe Kenneth L. Rinehart-a na Univerzitetu Ilinois. Potpuna strukturna analiza proizvoda je završena četiri godine kasnije i na ovaj način stvoreni su uslovi za početak složene biohemijske analize impresivne fiziološke aktivnosti. Međutim, pre kliničkih ispitivanja pojavio se problem veoma male rasprostranjenost izvora Et743. Istraživačka grupa E. J. Corey-a sa Harvard Univerziteta publikovala je totalnu sintezu ovog komplikovanog policikličnog molekula. Ovaj je predlog rešenja podstakao niz novih sintetičkih podviga kao i niz izolovanja bioaktivnih jedinjenja iz retkih morskh vrsta. Sintetički uspesi su prevazišli problem nedostatka ovog jedinjenja i širom sveta otpočela je proivodnja Et743 (poznatijeg kao farmaceutski trabectidin ili Yondelis®).

 

 

 

 

 

 

Reference:

.   K. C. Nicolau, S. A. Snyder, Classics in Total Synthesis II, Wiley-VCH, Weinheim, 2003, pp. 109-136

.   E. J. Corey, D. Y. Gin, R. S. Kania, Enatioselective Total Syinthesis of Ecteinascidin 743, J. Am. Chem. Soc. 1996, 118, 9202-9203

.   http://en.wikipedia.org/wiki/Ecteinascidin

  
 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš