Izaberi željeni jezik / Choose prefered language
Srpski / Engleski

 

Memantin

Autor: Đura Nakarada

 

Memantin (1-amino-3,5-dimetiladamantan) prvi put je sintetisan 1968. godine u laboratoriji kompanije Eli Lilly & Co. a od 2002. godine koristi se za lečenje teških i umereno teških oblika Alchajmerove bolesti.


Slika 1. Struktura memantina

 

Memantin je prvi u novoj klasi antidemencionih lekova (NMDA antagonisti). On je jedini antidemencioni lek koji deluje na neurotransmisiju koja se odvija posredstvom glutamata, i prvi lek koji je registrovan za lečenje teških oblika Alchajmerove bolesti.
Prenos impulsa među neuronima odvija se posredstvom glutamata, koji je glavni neurotransmiter centralnog nervnog sistema. Glutamat igra ključnu ulogu u učenju i pamćenju, tako što signalizira N-metil-D-aspartat (NMDA) receptorima da dozvole određenoj količini kalcijuma da dospe u nervnu ćeliju, i tako stvori okruženje potrebno za skladištenje informacija.
Ćelije oštećene Alchajmerovom bolešću luče prevelike količine glutamata, što dovodi do prekomerne ekscitacije NMDA receptora, čime se omogućava da prevelike količine kalcijuma uđu direktno u ćelije. Konstantno povišeno lučenje glutamata dovodi do stalne izloženosti ćelija prekomernom dejstvu kalcijuma, što dovodi do njihovog izumiranja. Memantin sprečava ovo destruktivno dejstvo tako što se vezuje za aktivno mesto NMDA receptora i time delimično blokira njihovu aktivnost. Na ovaj način, memantin sprečava oštećenja nervnih ćelija, čime se postepeno poboljšava kratkoročno i dugoročno pamćenje i koncentracija.


Slika 2. Način dejstva memantina

 

Osobe obolele od Alchajmerove bolesti trebale bi da unose od 5mg (kod umereno teškog) do 20 mg (kod terminalnog stadijuma) memantina dnevno.

Najnovija istraživanja pokazala su da memantin može da se koristi i za lečenje Parkinsonove bolesti i alkoholizma. Ovaj molekul je antagonist još nekih receptora (za serotonin i sl.) te njegova nekontrolisana upotreba eventualno može da dovede do neželjenih reakcija, posebno u nekim patološkim stanjima.
Memantin je kod nas komercijalno dostupan pod sledećim nazivima: Ebixa, Axura, Namenda.

 

 

 

Reference:

1. http://www.scitopics.com/Memantine.html

2. http://www.antiagingsystems.com/a2z/memantine.htm

3. http://en.wikipedia.org/wiki/Memantine

  
 

Najave i dogadjaji:

Najave i dogadjaji 24. jun 2013. / Dan karijere
Klub mladih hemičara Srbije i Evropska mreža mladih hemičara (EYCN) vas sa zadovoljstvom obaveštavaju da će u okviru ICOSECS 8 (International Conference of the Chemical Societies of the South-East European Countries) biti organizovan Career Day.
Ovaj jednodnevni događaj odrzaće se 29. juna 2013. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i u okviru njega biće organizovano nekoliko predavanja. Detaljan program pogledaj na linku.
CV Clinic će biti održan u okviru Career Day-a, 29. juna 2013. godine u Svečanoj sali TMF-a na III spratu u periodu od 14.45 - 16.00 časova. Registracija za CV Clinic je obavezna, a možete se registrovati putem sajta.
Poster Dana karijere možete naći na sledecem linku: srpski - english.
Vidimo se u Beogradu!

Vesti:

Vesti02. maj / CheckMark
Za sve one koji su propustili nedavnu prezentaciju CheckMark ADP programa, više informacija o istom mogu pronaći ovde. Ako želite i da se prijavite na ADP program, to možete učiniti slanjem e-maila gospođici Ivani Bagarić na ivana@checkmark.nl. U mejlu, koji treba poslati na engleskom jeziku, naglasite da ste članovi KMHS-a, i u prilogu pošaljite svoj CV, takođe na engleskom.
Srećno!
Vaš KMHS

Prijatelji Kluba

  • Srpsko hemijsko društvo Hemijski fakultet u Beogradu Tehnološko-Metalurški fakultet u Beogradu Hemijski pregled Grafocard Departman za Hemiju Prirodno-Matematičkog fakulteta u Novom Sadu TehnoloÅ¡ki fakultet u Novom Sadu DruÅ¡tvo za promociju i popularizaciju nauke Svet nauke PMF Kragujevac KOED PMF Niš