Jabulani

By   /  12. August 2010.  /  Comments Off on Jabulani

Koliko smo napredovali od pronalaska točka, parne mašine, Haber-Bošove sinteze, ukazuje i nedavno završeno svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Doduše, navedeni primeri iz prošlosti su bitno uticali na čovečanstvo što se ne može reći za “Jabulani“, ali je Adidas-ova lopta dobar pokazatelj koliku primenu može imati nauka na najobičnijem upotrebnom predmetu kao što je fudbalska lopta. Jer je Adidas u ovu loptu uložio svoje tridesetogodišnje  znanje u proizvodnji fudbalskih lopti za svetska prvenstva, počevši od Meksika 1970 i “Telestar-a“.

Adidas je kreirao loptu koja definitivno donosi mnogo novina.  Grip’n’Groove tehnologija je možda i najveća inovacija na ovoj lopti, aerodinamika ove lopte bi trebalo da bude bolja nego na bilo kojoj drugoj. Najviše zahvaljujući velikim panelima koji su lepljeni na površinu lopte, a ne kao do sada prišivani mali segmenti.  Ovo pored povećane aerodinamike omogućava i smanjenu apsorpciju vode, jer su površinski slojevi lopte izradjeni na bazi polimera koji umanjuju apsorpciju, odnosno po Adidas-ovim tvrdnjama apsorpcija  nakon 250 rotiranja u vodi iznosi 0% (nula). Takodje takva površina omogućava poboljšanu kontorlu lopte, jer se smanjuje mogućnost nepredvidljivog odskakanja lopte od površine zemlje.

Pored povećane aerodinamike i “upravljivosti” lopta donosi još nekoliko novina, a to su savršena sveričnost, postojanost oblika i dimenzija nakon višesatnog korišćenja, ravnomera odskočnost (FIFA test: lopta se deset puta pušta na čeličnu ploču sa dva metra visine, dozvoljna razlika izmedju navišeg i najnižeg odskoka je 10cm, Jabulani odskače od 143 do 149cm). Smanjen gubitak pritiska tokom intenzivnog korišćenja. Sve su ovo karakteristike koje ukazuju da bi ova lopta mogla biti savršena.

U FIFA i Adidas-u naravno ništa nisu predali slučaju te je tako Adidas Jabulani i pored testova koji sami vrše poslao u nekoliko instituta širom sveta na testiranje mehaničkih karakteristika pomenute lopte, a FIFA je dala mogućnost svim fudbalskim savezima da testiraju pomenutu loptu tokom pripremnih utakmica za SP. Kako je Adidas firma sa sedištem u Nemačkoj, Bundes liga je imala ekskluzivno pravo korišćenja Jabulanija.  Testovi su mahom bili više nego zadovoljavajući i lopta je ubirala samo pozitivne komentare: Kaka: “Za mene je najvažniji kontakt sa loptom, a to je sa ovom loptom odlično”, Peter Čeh: “Možete osetiti energiju koja dolazi ka vama, kao pucanj”.

Ali da nauka nije baš uvek u pravu i da se eksperiment treba ponoviti veliki broj puta da bi se pokazala njegova ispravnost, ukazuje i Jabulani. Na samom prvenstvu se videlo da lopta baš i nije toliko sjajna koliko je Adidas ukazivao, ponekad je odskakala na svoju ruku, a o čestoj promeni putanje možda najbolje govori gol koji su na početku prvenstva primili Englezi. Tokom SP se više nije mogao čuti ni jedan pozitivan komentar na račun Jabulanija i retko ko ju je slavio (reč Jabulani potiče iz isiZulu jezka (jedan od 11 zvaničnih jezika u Južnoj Africi) i znači SLAVITI).

Da li će Adidas uspeti da prevaziđe  sve probleme i mane koji su se javili kod Jabulanija i na SP u Brazilu zaista predstaviti super-loptu Jabulani II ili ćemo se vratiti starim dobrim bubamarama i zanemariti sva naučna dostignuća koja su implantirana u ovu loptu?

Tags: , , , ,


RSS
%d bloggers like this: