Ponos Srbije – Igor Topalović

By   /  28. February 2020.  /  Comments Off on Ponos Srbije – Igor Topalović

“Hemija – Pogled u dublje svetove”

Priča o Igoru Topaloviću

 

Igor Topalović (2000) završio je Osnovnu školu ,,Dušan Jerković“ u Užicu, a potom je upisao i prošle godine završio Užičku gimnaziju. Igor je upisao fakultet i postao brucoš smera Hemija na Univerzitetu u Beogradu – Hemijskom fakultetu. Počeo je da se interesuje za hemiju čim je počeo da je uči u osnovnoj školi i od tada učestvuje na takmičenjima iz hemije. Igor je postigao sjajne uspehe i u osnovnoj i u srednjoj školi: u sedmom razredu osvojio je drugu nagradu na Republičkom takmičenju, dok je u osmom razredu osvojio prvu nagradu na Republičkom takmičenju i prvo mesto na Srpskoj hemijskoj olimpijadi. U srednjoj školi, Igor je osvojio u prvom razredu pohvalnicu na Republičkom takmičenju, u drugom razredu je osvojio prvu nagradu na Republičkom takmičenju, treću nagradu na Srpskoj hemijskoj olimpijadi i bio je rezerva tima koji je učestvovao na 49. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi (IChO – International Chemistry Olympiad). U trećem razredu gimnazije Igor osvaja drugu nagradu na Republičkom takmičenju i drugo mesto na Srpskoj hemijskoj olimpijadi i učestvuje na 50. IChO u Slovačkoj i Češkoj, dok je u četvrtom razredu gimnazije osvojio drugu nagradu na Republičkom takmičenju, drugo mesto na Srpskoj hemijskoj olimpijadi i srebrnu medalju na 51. IChO koja se održala u Francuskoj 2019. godine.

Osim iz hemije, Igor je učestvovao na takmičenjima iz matematike, fizike, srpskog i francuskog jezika i biologije. Od najznačajnijih nagrada izdvaja treće mesto na Republičkom takmičenju iz francuskog jezika u četvrtom razredu gimnazije. Međutim, hemija ga je uvek najviše interesovala. Kada ga neko pita šta je to što ga je zainteresovalo za hemiju, on obično kaže da nema konkretan odgovor, već da je hemija nauka sa širokim predmetom izučavanja i smatra da u njoj svako može naći nešto što ga zanima. Još prilikom upisivanja srednje škole odlučio je da će se baviti hemijom i to se do danas nije promenilo.

Tim za Međunarodnu hemijsku olimpijadu (https://icho2019.paris/en/) koji je predstavljao Srbiju 2019. godine, pored Igora Topalovića koji je osvojio srebrnu medalju, činili su i Mihailo Mirković (bronzana medalja), Mihailo Milošević (bronzana medelja) i Aleksandra Ljubenović (pohvalnica). Za Srpsku hemijsku olimpijadu Igor se pripremao samostalno, kao i uz pomoć svoje profesorke hemije iz gimnazije, Slavice Veljović. Ovo iskustvo sa prethodnih priprema mu je bilo od pomoći prilikom pripreme za IChO: prvi put se oprobao na IChO u drugom razredu gimnazije, kada je bio rezerva tima koji je tada učestvovao na olimpijadi. Za IChO 2019.u Parizu, Igor se samostalno pripremao intenzivno tokom nekoliko meseci, mada smatra da se znanje potrebno za ovakvo takmičenje postepeno stiče godinama. Dosta mu je koristilo i iskustvo sa ranije olimpijade. Organizovane pripreme za IChO sa profesorima dr Dušanom Sladićem i dr Nikom Radulovićem, koje su trajale dve nedelje u Beogradu i Nišu, Igoru su veoma mnogo značile. Olimpijci su, uz pomoć profesora i njihovih saradnika, rešavali praktične i teorijske pripremne zadatke, a zatim su prelazili zadatke sa prethodnih IChO i konstantno nadograđivali teorijska znanja. Pripreme u Nišu i Beogradu su, kako Igor kaže, sjajno iskustvo jer se za kratko vreme od dve nedelje nauči dosta novih stvari. Za adekvatnu pripremu za IChO potrebno je proći kroz mnoštvo knjiga i zadataka, pa je Igor tokom dužeg vremena rešavao zadatke sa prethodnih takmičenja i olimpijada i prelazio fakultetsku literaturu. Takođe, Igor je polaznik programa hemije u Istraživačkoj stanici Petnica već četiri godine i ističe da je to dosta doprinelo njegovom napretku.

IChO je najprestižnije takmičenje iz hemije međunarodnog nivoa, pa je i težina zadataka u skladu sa tim. Iako se praktični i teorijski deo takmičenja rešavaju u trajanju od po pet sati, to uglavnom nije dovoljno da bi se u potpunosti rešili problemi koje su im autori zadali. Igor smatra da je na praktičnom delu takmičenja najvažnija dobra organizacija vremena kako bi takmičari uspeli da završe sve što se od njih očekuje. Brzina i sigurnost u radu su neophodne. Na teorijskom delu takođe je potrebno dobro proceniti vreme i kakva je težina pojedinačnih zadataka. Igor kaže da je IChO prelep događaj i da je plasman na ovo takmičenje izuzetan uspeh i zadovoljstvo. Pored toga što su obišli Museé du Louvre, Château de Versailles, Cité des sciences et de l’industrie, Palais de la Découverte i krstarili po Seni, neizostavan deo bilo je i druženje sa drugim takmičarima, kao i obilazak Pariza u slobodno vreme. Igoru se najviše dopala Versajska palata i njene mnogobrojne bašte.

Na pitanje koja oblast hemije ga najviše interesuje, uvek kaže da ga svaka od njih poprilično zanima, ali bi posebno izdvojio analitičku hemiju. Smatra da ona ima veliku primenu u svim ostalim poljima hemije i za sada bi najviše voleo da se bavi elektroanalitičkim i optičkim metodama i njihovom primenom u organskoj hemiji ili biohemiji. Takođe, Igora zanimaju i organske sinteze, heterociklična jedinjenja, kao i neorganska hemija.

Igor planira da osnovne studije završi u Beogradu, ali za master studije još uvek nije siguran. Igor je do sada posećivao nekoliko sajmova nauke u Beogradu, kao i Noć muzeja. Smatra da je promocija nauke veoma važna. Učenicima koji se prvi put susreću sa hemijom bi poručio da na samom početku sagledaju šta sve hemija proučava jer će sigurno naći nešto što im je interesantno, a možda u tome prepoznaju i svoj budući životni poziv.

 

Autor: Mihajlo Jakanovski

 


RSS
%d bloggers like this: