Ponos Srbije – Anamarija Nikoletić

By   /  17. May 2019.  /  Comments Off on Ponos Srbije – Anamarija Nikoletić

“Hemija je oduvek bila moj izbor!”

Priča o Anamariji Nikoletić

 

Anamarija Nikoletić (1998) je student druge godine studijskog programa Hemija na Univerzitetu u Beogradu – Hemijskom fakultetu. Njeno interesovanje za hemiju pojavilo se još u osnovnoj školi, tako da je vrlo mlada počela da učestvuje na takmičenjima. Zbog postignutih uspeha, Anamarija je već u gimnaziji dobila stipendiju za izuzetno nadarene učenike Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Tokom školovanja u “Matematičkoj gimnaziji”, u periodu od prve do treće godine, učešće na takmičenjima iz hemije se nastavilo. Od treće godine učestvuje i na Internacionalnom hemijskom turniru u Rusiji (IChTo – International Chemistry Tournament – Russia), gde je bila kapiten ekipe “Matematičke gimnazije”. Ovaj tim postigao je velike uspehe; 2016. godine osvojili su prvo mesto, a Anamarija je osvojila drugu nagradu po pojedinačnom plasmanu 2016. i 2017. godine.

Anamarija se aktivno pripremala za takmičenja iz hemije tokom celokupnog gimnazijskog školovanja jer su problemi i zadaci na takmičenjima veoma složeni i daleko iznad nivoa koji je predviđen za srednju školu. Upoznala se sa literaturom koja se koristi na Hemijskom fakultetu mnogo pre nego što je postala student. Anamariju, kao i druge učenike, za takmičenje je pripremala nastavnica hemije Ivana Vuković, a savete im je davao i Miloš Grubor koji je osvojio srebrnu medalju na Internacionalnoj hemijskoj olimpijadi 2015. godine. Za praktične delove takmičenja pripremali su se u veoma dobro opremljenoj laboratoriji “Matematičke gimnazije”.

Kao vrhunac uspeha tokom gimnazijskog školovanja, Anamarija je u četvrtoj godini osvojila treće mesto na Republičkom takmičenju iz hemije i plasirala se na 4. Srpsku hemijsku olimpijadu. Na Srpskoj hemijskoj olimpijadi, Anamarija i njen tim imali su dosta praktičnih i teorijskih problemskih zadataka za rešavanje. Praktični deo takmičenja podrazumevao je sintezu kompleksnog organskog jedinjenja, kvalitativnu analizu, kao i određivanje stehiometrije složene hemijske reakcije. Kvalitativna analiza bila je posebno izazovan zadatak, pošto je na raspolaganju bilo veoma malo reagenasa, ali je suština rešavanja bila kombinovanje reagenasa iz ostalih praktičnih zadataka, što je odličan primer vežbe koja takmičarima pomaže da “misle van postavljenih granica”.

Anamarija je na Srpskoj hemijskoj olimpijadi osvojila treće mesto (bronzanu medalju) i time ostvarila plasman na 49. Internacionalnu hemijsku olimpijadu (IChO – International Chemistry Olympiad) koja je održana u Tajlandu 2017. godine. Zajedno sa Anamarijom, koja se plasirala na treće mesto i osvojila još jednu bronzanu medalju, na Internacionalnoj hemijskoj olimpijadi su se iste godine takmičili i Damjan Čubraković (srebrna medalja), Andrej Kukuruzar (bronzana medalja) i Andrej Kovačević (bronzana medalja). Poseta Tajlandu u okviru Internacionalne hemijske olimpijade svakako je ostalo nezaboravno iskustvo za Anamariju. Iako se takmičenje tradicionalno održava krajem jula, 2017. godine organizovano je u prvoj polovini meseca kako bi se olimpijada poklopila sa rođendanom tajlandske princeze Chulabhorn koja je hemičar po struci. Od 10 dana provedenih u Tajlandu, praktični deo takmičenja održan je četvrtog dana, a teorijski deo šestog dana. Ostatak vremena takmičari su uživali su na organizovanim izletima; posetili su mnoge hramove, stari grad Ayutthaya, farmu pirinča, vozili se kroz plutajuću pijacu u Bangkoku… Ipak, u najlepšem sećanju ostalo je je druženje sa ostalim takmičarima, a posebno lepa poznanstva ostvarena se učesnicima sa Balkana.

Od septembra 2017. godine, Anamarija je saradnik na seminaru Hemija Istraživačke stanice Petnica; bila je polaznik na ovom seminaru sve četiri godine u gimnaziji, nakon čega je izabrana za saradnika. U Petnici je imala priliku da realizuje različite istraživačke projekte; bavila se elektrohromnim polimerima, molekulski obeleženim polimerima za dostavu lekova i solvatohromnim bojama. Od maja 2018. godine Anamarija radi kao nastavnica dodatne nastave u “Matematičkoj gimnaziji” na predmetu Hemija i svoje široko znanje o ovoj nauci prenosi mlađim generacijama. U budućnosti planira da se bavi istraživanjem “pametnih” polimera i razvojem njihove primene.

 

Autor: Mihajlo Jakanovski

Tags: , ,


RSS
%d bloggers like this: