Ponos Srbije – Marko Beslać

By   /  13. June 2019.  /  Comments Off on Ponos Srbije – Marko Beslać

“Hemija – što je više izučavam, to je više volim”

Priča o Marku Beslaću

 

Marko Beslać (2001) je učenik četvrtog razreda “Treće beogradske gimnazije”. Postao je zainteresovan za hemiju još dok je išao u osnovnu školu “Jovan Miodragović”, tako da je učestvovao na takmičenjima iz hemije i plasirao se na Republičko takmičenje i u sedmom i u osmom razredu. Njegovo prvo veliko dostignuće desilo se još u sedmom razredu kada je osvojio III nagradu na Republičkom takmičenju. Ove godine kada je maturant, kao i prethodnih godina, učestvovao je na takmičenju iz hemije za srednje škole. U trećem razredu gimnazije osvojio je II nagradu na Republičkom takmičenju i plasirao se na Srpsku hemijsku olimpijadu (SHO). Na olimpijadi je osvojio III nagradu i time ostvario plasman na Internacionalnu hemijsku olimpijadu (IChO – International Chemistry Olympiad) koja je održana u Slovačkoj i u Češkoj 2018. godine.

Marko se za takmičenja iz hemije aktivno pripremao još od samog početka svog gimnazijskog školovanja. Rešavanje zadataka na Gradskom i Republičkom takmičenju veoma je izazovno, ali problemski zadaci sa kojima se takmičari sreću na hemijskim olimpijadama zahtevaju široko znanje koje po regularnom planu i programu nije predviđeno da se uči u gimnaziji, već kasnije tokom studija. Hemijske olimpijade pred učesnike stavljaju i teorijske i praktične zadatke za rešavanje, čime se testira njihovo celokupno znanje. Na primer, Marko je na Srpskoj hemijskoj olimpijadi imao sledeće zadatke: da izvrši redukciju organskog jedinjenja, da uradi kvalitativnu neorgansku analizu, kao i da odredi formule različitih kristalohidrata. Da bi ovi i drugi zadaci bili uspešno rešeni, takmičari su morali da kombinuju ponuđene reagense iz svih praktičnih zadataka, što je još jedan primer izazova koji unapređuje analitičko razmišljanje i povezivanje. Da bi se jedan takmičar adekvatno pripremio za ovakav izazov i ostvario zapažen uspeh, neophodno je da se upozna sa literaturom iz analitičke hemije, fizičke hemije, neorganske hemije i organske hemije koja se koristi na fakultetu. Pored teorijskih priprema koje uključuju izučavanje složene literature, svaki takmičar mora da ima izuzetne eksperimentalne veštine. Marko, nažalost, nema laboratoriju u svojoj gimnaziji, ali to ga nije zaustavilo da ostvari sjajne rezultate i na praktičnim delovima takmičenja. Za praktične delove najviše se pripremao u Istražvačkoj stanici Petnica (ISP), ali je vežbao i na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Tim za Internacionalnu hemijsku olimpijadu koji je predstavljao Srbiju 2018. godine, pored Marka Beslaća koji se plasirao na treće mesto činili su i Andrej Kovačević (bronzana medalja), Nikola Knežević (pohvala) i Igor Topalović. Pripreme za ovakvo prestižno takmičenje veoma su dobro isplanirane i uključuju nedelju dana vežbi sa prof. dr Nikom Radulovićem u Nišu i nedelju dana sa prof. dr Dušanom Sladićem u Beogradu. Marko se rado seća tih priprema koje su, kako on govori, bile jako naporne jer su trajale i po 10 sati dnevno, ali kaže da su svi uživali u tom celodnevnom radu i pomagali jedni drugima kako bi zajedno što više naučili. Takmičenje je trajalo 11 dana (od 19. do 29. jula 2018. godine). Takmičari su petog dana izašli na praktični deo takmičenja, a sedmog dana na teorijski deo koji je trajao punih 5 sati. Na takmičenju je učestvovalo 300 takmičara iz 76 zemalja. Marko kaže kako su to verovatno najzanimljivijih i najuzbudljivijih 11 dana u njegovom zivotu i njegovo ubedljivo najbolje putovanje do sada. Posete Pragu i Bratislavi bile su nezaboravne. Pored lepih i dugih šetnji po centru Bratislave, u Slovačkoj su učesnici posetili muzej rudarstva i išli u akva-park, ali je za Marka najupečatljivija uspomena bila svečana večera u tamnicama zamka na periferiji Bratislave. Nakon završetka takmičenja, učesnici su vozom otputovali za Prag gde je u jednom parku organizovan mali vašar povodom njihovog dolaska. U Pragu su takmičari imali dosta slobodnog vremena da se što bolje međusobno upoznaju. Jedne od večeri je bilo pomračenje Meseca, pa je Marko sa novim prijateljima iz Španije, Slovenije, Južnoafričke Republike, Venecuele i Argentine otišao na brdo izvan Praga kako bi gledali pomračenje i družili se. Svakako najlepši momenat za Marka bio je kada su u velelepnoj Praškoj filharmoniji gde se održavala završna ceremonija prozvali njegovo ime kao osvajača bronzane medalje. Ponosno je nosio srpsku zastavu na bini, a nakon ceremonije i dodele medalja, svi su bili pozvani i na oproštajmu žurku gde su organizatori priredili spektakularan vatromet.

Marko je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za posebno nadarene učenike. Već četvrtu godinu zaredom je polaznik na seminaru Hemija u Istraživačkoj stanici Petnica gde je pre dve godine počeo da radi i kao student saradnik. Zbog svoje velike zainteresovanosti za automobile i Formulu 1, Marko želi da jednog dana radi u automobilskoj industriji. Ali, pre toga, Маrko je odlučio da svoje studiranje započne u Holandiji na Tehničkom univerzitetu u Ajdhovenu na programu Hemijsko inženjerstvo i hemija.

Na Republičkom takmičenju 2019. godine Marko je osvojio prvo mesto i tako se ponovo plasirao na Srpsku hemijsku olimpijadu.

 

Autor: Mihajlo Jakanovski


RSS
%d bloggers like this: